כאשר אנו קונים כלי שטח מיד שנייה, יש לנקוט בגישת "חשדהו- וחשדהו" בשל כל הבעיות שיכולות לצוץ בעת הרכישה. כמובן שרוב האנשים אינם נוכלים ואין כאן שום כוונה להפיל אתכם, אבל לעיתים קרובות אנו נתקלים באנשים שממהרים לקנות את כלי השטח הראשון שהם מוצאים במחיר מציאה יד שנייה ושוכחים לבדוק כמה מן המשתנים הקריטיים ביותר. במדריך זה אנו נסקור עבורכם בקצרה את כללי הברזל החשובים ביותר בעת רכישת כלי השטח שלכם מיד שנייה בתקווה כי מדריך זה ישמש אתכם וחבריכם בעתיד.
תאום ציפיות
לפני שניגע במוכר או בכלי השטח- חשוב מאד שנדע להכיר את עצמנו. מה הדרישות שלנו? מה אנחנו מצפים מהכלי? מה אנחנו רוצים לעשות איתו בשטח- אילו משימות, קטעי שטח, ביצועים אנו מצפים ורוצים לבצע איתו? שאלות אלו מאד יעזרו לנו "לסנן" המון כלי שטח פחות רלוונטיים ויבצעו עבורנו אלימינציה טבעית. בשלב השני- מהו הכלי? מהו נותן לי? מהן היכולות, נקודות החוזק והחולשה שלו, מהו באמת מסוגל לעשות ומה לא? כאן חשוב לבצע מחקר מקיף באינטרנט וכן מומלץ מאד להתייעץ עם בעל מקצוע. יכולותיו של הכלי, יכולות ה"מקסימום שלו", רמת הבטיחות והאמינות שלו- כל אלו הם פרמטרים שחשוב מאד לקחת בחשבון.
לבסוף- מיהו המוכר? למה הוא נפרד מהכלי? האם הוא שמר עליו? האם הוא מוכר לנו את הכלי במחיר הוגן? כל אלו הן שאלות חשובות מאד, אפילו קריטיות. אין טעם לקנות מנוכל או מאדם שלא שמר כמו שצריך על הכלי שלו. עם זאת, אנו כמובן לא באים "להפחיד" אתכם סתם וחשוב לזכור שהרוב המוחלט של המוכרים בשוק היד 2 הינם איכותיים ובעלי כוונות טובות.
מצב הכלי
ראשית כל, אנו ממליצים לקחת את הכלי לבדיקה על ידי מקום חיצוני ואיכותי. יש לבדוק את הפלסטיקים של כל כלי משום שהם תמיד הכי שבירים. שברים, שריטות עמוקות- כל אלו יש לקחת בחשבון. כמו כן, חפשו כל דבר ש"מציק בעין" ונראה "לא טבעי" (עבודת ריתוך "חשודה") וכיוצ"ב. כמו כן, חשוב מאד להסתכל על החלק התחתון של שלדת הכלי ולבדוק אם ישנם פגמים- אם יש יותר מדי כאלו סימן שהכלי עבר יותר מדי נסיעות "קשות מדי" ומאמצים לא שגרתיים. בנוסף, שימו לב לקילומטראז'- אם הוא גבוה מדי, סימן שהכלי עבר כבר "הרבה" ועל כן אורך החיים שלו מוגבל. לחילופין, קילומטראז' נמוך במיוחד יכול להעיד על כלי חדש- ואז יש לבדוק מדוע בעל הכלי להוט להחליפו.
בדיקה חיצונית- פלסטיקים
כאמור, זוהי אחת הבדיקות החשובות ולא לחינם אנו מתעכבים עליה. מעבר לבדיקה הטכנית של הכלי כדאי לוודא את תקינות הפלסטיקים, מנורות וכל אביזר חיצוני נוסף. ישנן מספר סיבות לכך- קודם כל לוודא כי אין בהם פגיעה ואין שברים, או פגיעות. כמו כן- פגיעות קשות במיוחד יכולות להעיד על היסטוריה של תאונה/ תאונות ואז יש לבדוק את מצב הכלי ביתר קפדנות וחשדנות. בנוסף- כדאי לבדוק אחר כתמי צבע חשודים שיכולים להעיד על ניסיון לחפות על פגיעה, עבודת צבע לא איכותית ועוד שלל בעיות מגוונות.
בדיקת ההיסטוריה והאחריות של הכלי
זוהי אחת הבדיקות הקריטיות ביותר ויכולה ללמד אותנו המון על מצב הכלי בו אנו מעוניינים. בין היתר אל תשכחו לבדוק את היסטוריית הטיפולים של הכלי- יותר מדי טיפולים יכולים להעיד על מצבו, מצד שני אם הכלי נמצא כבר זמן רב בידי בעליו- מיעוט טיפולים יכול להיות חשוד אף הוא לעיתים. כמו כן, מספר הטיפולים איננו בהכרח פקטור- אם מדובר במספר טיפולי צבע אולי המצב לא כל כך נורא, אבל החלפת מנוע אחת יכולה להיות משמעותית ביותר. יתרה מכך- כל טיפול שהכלי עבר במוסך יכול להיות רלוונטי. בין אם מדובר בתיקון לאחר תאונה (כמובן) אבל גם שיפורים שונים. במקרה ולכלי נוספו שיפורים שונים כדאי לבדוק אם שינויים אלו מתאימים לכם, שהם אינם מזיקים לכלי בטווח הארוך ושהם בטיחותיים באופן נאות. בנוסף כדאי לבדוק כמה זמן אחריות נשאר לכלי- בדרך כלל לא כדאי לקחת כלי בלי אחריות.
בכלל- היסטוריית הטיפולים ותעודות הכלי הם הדבר הראשון שעלינו לדרוש כמו גם אישור של הבעלים שלו. חשוב לזהות את הבעלים על ידי תעודת זהות אמיתית ומקורית ולא העתק וכי אנו נושאים ונותנים אם הבעלים "האמיתיים" או לכל הפחות באי כוחו. מבלי גושפנקה שכזו מומלץ מאד שלא להיכנס למשא ומתן מלכתחילה וכמובן שהימנעות מהצגת תעודות מנימוקים או תירוצים שונים צריכה להדליק אצלנו נורות אזהרה חמורות ביותר.
נסיעת מבחן
באופן כללי- אל תוותרו על נסיעת המבחן אף פעם. גם אחרי שבחנתם את הכלי מכל צדדיו והבאתם אותו לבדיקה במכון חיצוני וגם כאשר אתם סומכים לחלוטין על בעלי הכלי- אין חכם כבעל ניסיון. בנסיעת המבחן תוכלו קודם כל להרגיש אם אתם "מתחברים לכלי" ואם אין משהו "בלתי מוסבר" אבל שמאד מציק לכם. אם כן, לפעמים זה יכול להיות סימן שמשהו בכל זאת לא בסדר ואז כדאי לבדוק את שוב הכלי ולראות מה מפריע לכם. כמו כן, לפעמים יש בעיות שקשה להבחין בהם בעת בדיקה "יבשה" ורק כאשר הכלי נמצא בתנועה כשאתם עליו תוכלו להבחין בהן. דוגמה לכך יכולה להיות "נוקשות" או "רגישות יתר" של ההגה/ כידון. לפעמים בבדיקה הרגילה ההגה ייצא תקין, אבל לכם הוא ירגיש לא נוח וזה משהו שיש לתת עליו את הדעת וכן לתקן/ "לשפצר" בעת הצורך.
מחיר הכלי בהשוואה למחיר המחירון
חשוב לזכור שמחיר המחירון איננו "קדוש" והוא למעשה המחיר הממוצע של על פי מחקר סטטיסטי שעורכים בנוגע למחירים בדגם הספציפי. כמו כן, בדרך כלל לוקחים בחשבון כמה משתנים די בסיסיים כשבודקים את הכלי לפי המחירון ועל כן גם עם כל מה שבודקים במחירון תקין (לדוגמה- מספר ק"מ שעבר הכלי, שנת הייצור, החלפת בעלויות, חודשים דה פקטו על הכביש, אבזורים ותוספות) עדיין כפי שציינו יכול להיות שתמצאו פגמים אחרים שיכולים להוריד את המחיר באופן משמעותי.
אבל מה אומרים כל הדברים הללו וכיצד הם משפיעים על המחירון? ובכן, שנת הייצור יכולה להוות אינדיקציה לפגמים שהתפרסמו באותה שנה בדגם הרלוונטי וכמו כן להעיד כמה הכלי וותיק. כמו כן, כשמשווים למחיר המחירון, צריך לשים לב שהמחירון לא מתייחס בדרך כלל לפגמים כמו בלאי טבעי, שחיקה, פגמים, נושאים כמו אחריות, עד כמה הדגם מבוקש וכו'… אי לכך, מומלץ מאד להתייעץ עם מומחים בנושא וכן, אם ניתן, לבדוק על מה מחיר המחירון עמו אתם משווים מתבסס.